Service Desk

Homepage - FAQ

Wat is een domeinnaam?

Domeinnamen hebben een belangrijke functie in het internetverkeer. Door middel van domeinnamen is op een gemakkelijke manier contact te leggen met computers, websites en elektronische postbussen van instellingen, bedrijven en individuele personen. Via de domeinnaam in combinatie met een Webhosting pakket is bijvoorbeeld de website van een bedrijf gemakkelijk bereikbaar en kunnen mensen vervolgens informatie opvragen, een catalogus bekijken, advertenties opgeven, financiële transacties verrichten of bestellingen doen. Zonder Webhosting pakket kunt u een domeinnaam gebruiken voor e-mailverkeer. Domeinnamen vormen een soort handvat op het internet.

De oorsprong van de domeinnaam heeft te maken met een uniek nummer dat elke computer op internet heeft. Dat nummer heet IP-adres (Internet Protocol). Het bestaat uit een combinatie van cijfers. Omdat woorden makkelijker zijn te onthouden dan cijfers, is ervoor gekozen deze nummers te vertalen naar namen. Die namen worden in een domainnameserver terugvertaald naar nummers. Iedere domeinnaam is opgebouwd uit minimaal twee onderdelen. De meest rechtse component wordt het top level domein genoemd. De country code top level domain names verwijzen naar landen, zoals .nl voor Nederland, .be voor België of .de voor Duitsland.

Naast deze landcodes zijn er ook generic top level domain names, zoals .com, .org en .net, die generiek zijn en niet staan voor een bepaald land.